AB, Amazon ve Google Gibi Dev Şirketlere Yaptığı 'Dijital vergi' Teklifini Geri Çekiyor!

Avrupa Birliği, daha geniş kapsamlı minimum küresel vergi anlaşmasına odaklanmak için, Amazon Google ve Facebook gibi dev şirketlerini hedef alacak dijital vergi çalışmalarının askıya alındığını duyurdu.

Avrupa Birliği Komisyonu Sözcüsü Daniel Ferrie, İtalya'daki G20 Zirvesi'nin ardından daha istikrarlı, sürdürülebilir ve adil bir vergi sistemi için anlaşmaya varıldığını belirterek, ''Sürecin başarılı bir şekilde tamamlanması tüm tarafların tüm tarafların nihai itici güç oluşturmalarını gerektiriyor Bu dönemde, AB'nin kendi yeni projesi olan dijital vergi teklifine ilişkin çalışmalarımızı durdurmaya karar verdik'' iadelerini kullandı.


https://www.eurotopics.net/tr/242589/dijital-vergisi-abd-siz-olur-mu

İtalya Ekonomi ve Maliye Bakanı Daniele Franc, 10 Temmuz'da yaptığı açıklamada: ''G20 ülkeleri olarak çok uluslu şirketlerin uluslararası vergi düzenlemeleri konusunda çok önemli bir anlaşmaya vardık'' ifadelerini kullanmıştı.

İtalyan Bakan G20 Zirvesinin ardından bu aldığımız kararı devreye sokma konusunda kararlıyız ifadelerini kullanmıştı.

ABD Hazine Bakanı Janet Yellen ise ülkelerin büyük ve karlı çok uluslu firmaları en az yüzde 15 oranında vergilendirmesine imkan sağlayacak yeni vergi mekanizması için ''Anlaşma ülkeler arasındaki düşük vergi yarışını sonlandıracak'' demişti.

İnternet ortamında satılan mal ve hizmetlere AB çapında vergi getirilmesinin amacı AB'nin koronavirüs sonrası  sonrası ekonomik toparlanma girişiminin bir parçasıydı..

AB ülkeleri Amazon, Facebook ve Google gibi uluslararası dev teknoloji şirketlerinin adil şekilde vergi ödememelerinden oldukça rahatsız olduğu öne sürülüyor.

Şirketler ürünlerinin satıldığı ülkelere değil de ürünlerinin üretildiği ülkeler üzerinden vergilendirildikleri için vergi oranları düşük olan İrlanda gibi ülkelere yerleşiyorlar.


https://www.pusulaswiss.ch/avrupa-birliginden-dijital-sirketlere-vergi-2/


Tek pazar içinde artan parçalanma riskinden endişelenen Avrupa Komisyonu da 2023 yılına kadar faaliyete geçmesini planladığı 'dijital vergi' üzerinde çalışmaya başladı. OECD'in nihai onayına sunulacak olan bu verginin ''çok yüksek ve ayrımcı olmayacağının'' garantisi verildi

Fakat ABD söz konusu teklifin Silikon Vadisi'ndeki şirketleri hedef aldığını düşünerek bu fikrin ayrımcı olduğunu belirterek bu fikre karşı çıkıyor.

Haziran ayındaki G7 Zirvesinin ardından çok uluslu şirketlerin faaliyette bulundukları her ülkede küresel çapta en yüzde 15 vergiye tabi tutulması konusunda prensipte anlaşmaya varıldı. Bu yeni anlaşma ile ABD, AB'nin daha önce planladığı dijital vergiden tamamen vazgeçilmesi için baskı uygulanıyor.

AB'nin dijital vergiyi askıya almasından sonra bunun bir ABD baskısı  sonucu olup olmadığı merak konusuydu. Bu iddialara ilişkin soruya Avrupa komisyonu sözcüsü bu kararın askıya alınmamasında ABD lobisinin rol oynayıp oynamadığını söylemeyi reddetti.